Samfunnsdelen gir viktige premisser for andre deler av den kommunale planleggingen. Utviklingen av virksomhetsplaner som for eksempel boligsosial plan, kan inngå i handlingsdelen. I slike planer må det tas stilling til spørsmål knyttet til byggeskikk og arkitektonisk kvalitet, samt lokalisering av boligene i kommunen. Mål som angir hvor vekst skal foregå, og i hvilken takt, vil ha betydning for utviklingen av det bygde miljøet og det vil derfor være naturlig å reflektere dette gjennom mål og strategier for god byggeskikk.
Plandelen i ny plan- og bygningslov vektlegger samfunnsplanlegging og handlingsplaner som grunnlag for utviklingen. Aktiv bruk av plansystemet er nødvendig for å kunne se sammenheng mellom det overordnede og detaljer, mellom landskap, grønnstrukturer og bebyggelse, mellom fortid, nåtid og fremtid. Ved å vektlegge kvaliteter i omgivelsene settes premissene for en mer helhetlig planlegging som er viktig for utviklingen av byer og tettsteder.
Ludvighagen borettslag, Boarch arkitekter, foto Husbanken
Et mål i langsiktig areal-, tettsteds- og boligutvikling kan være:
Strategier for å nå dette kan være:
-
Estetiske forhold skal prioriteres høyt i plan- og byggesaksbehandlingen
-
Strategiene i konkretiseres og utdypes gjennom kommuneplanens juridisk bindende arealdel med plankart. Som oppfølging av kommuneplanen utarbeides en egen tematisk kommunedelplan for boligbygging og utbyggingspolitikk.
Henvisninger til plan- og bygningsloven
Lovkommentar til plandelen i ny plan- og bygningslov
Nasjonale veiledere