Nasjonale mål er nedfelt i plan- og bygningsloven formålsparagraf, § 1, og i stortingsmeldinger. De nasjonale målene og forventningene skal følges opp i arbeidet med planstrategiene og bidra til at planleggingen i fylker og kommuner tar opp viktige utfordringer i samfunnsutviklingen. Forventningene skal også legges til grunn for utarbeidelse av planer i fylkene og kommunene. For å få til integrerte løsninger og for å fremme en god samfunnsutvikling er det viktig å se hovedmålene i sammenheng og sidestilte i betydning.
Torget på Os, foto Husbanken
Hovedmålene er gjengitt her:
-
Loven skal fremme bærekraftig utvikling til beste for den
enkelte, samfunnet og framtidige generasjoner.
-
Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver og gi grunnlag for vedtak om bruk og vern av ressurser.
-
Byggesaksbehandling etter loven skal sikre at tiltak blir i samsvar med lov, forskrift og planvedtak. Det enkelte tiltak skal utføres forsvarlig.
-
Planlegging og vedtak skal sikre åpenhet, forutsigbarhet og medvirkning for alle berørte interesser og myndigheter. Det skal legges vekt på langsiktige løsninger, og konsekvenser for miljø og samfunn skal beskrives.
-
Prinsippet om universell utforming skal ivaretas i planleggingen
og kravene til det enkelte byggetiltak. Det samme gjelder
hensynet til barn og unges oppvekstsvilkår og estetisk utforming
av omgivelsene (pbl § 1).
Nasjonale forventninger
§ 6-1. Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging:
"For å fremme en bærekraftig utvikling skal Kongen hvert fjerde år utarbeide et dokument med
nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging. Dette skal følges opp i planleggingen
etter denne lov og legges til grunn for statens deltaking".
Nasjonale veiledere
 T -1497 Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging |
Fra nasjonale forventninger:
"Byer og tettsteder skal gi muligheter for sosial og fysisk utfoldelse og samfunnsdeltakelse for alle befolkningsgrupper. Samtidig som områder fortettes, er det viktig å bevare utearealer med tilstrekkelig størrelse og kvalitet der folk bor."
"Fortetting med kvalitet der hensyn til historie, kulturmiljø, estetikk og funksjonelle behov ivaretas, er en forutsetning for god by- og tettstedsutvikling. Eldre bebyggelse gir muligheter for å utvikle unike og attraktive boliger gjennom fortetting og transformasjon, ofte i kombinasjon med ny arkitektur. I møtet mellom gammelt og nytt ligger spennende utviklingsmuligheter, samtidig som det er viktig å sikre kvalitet både i eldre og ny bebyggelse." (s. 17-18)
|
|
|
|